Skip to main content

Fråga vad du vill!

Prata med oss!

Viksjö Webbyrå
Bockgränd 23
175 45 Järfälla

070-335 36 83
hej@viksjowebbyra.se

Gör så här för att komprimera bilder i WordPress

Att ha högkvalitativa bilder på en webbplats är viktigt, men det kan också orsaka problem med laddningshastigheten för din webbplats. Detta kan leda till en dålig användarupplevelse och även ranka ner din webbplats på sökmotorer som Google. Här är en kort guide om hur du gör för att komprimera bilder i WordPress.

Det finns många sätt att komprimera bilder på i WordPress för att behålla högsta kvalitet samtidigt som du förbättrar laddningshastigheten för din webbplats. Här är en guide som beskriver hur jag vanligtvis går tillväga:

Använd rätt format för din webbplats

Det finns två huvudsakliga format för bilder i webbdesign – JPEG och PNG. Beslutet om vilket format du ska använda beror på vad du ska använda bilden till.

JPG: Använd JPEG-format för fotografier eller för bilder med många färger som inte behöver vara genomskinliga. Det här formatet låter dig balansera bildkvalitet och filstorlek. Ju högre komprimeringsnivå, desto mindre filstorlek men lägre kvalitet.

PNG: Använd PNG-formatet för bilder som har genomskinlig bakgrund, ikoner eller logotyper eftersom du kan bevara transparensen. Nackdelen med PNG-filer är dock att de är större i storlek än en JPEG.

Beskär bilder

Att beskära bilder är en annan metod för att minska filstorleken. Genom att ta bort oönskade områden i bilden kan du minska dess storlek utan att förlora kvalitet.

Använd en bildoptimeringsplugin

Du kan använda en plugin till WordPress som smidigt kommer att komprimera dina bilder. När du använder en sådan plugin kan du istället för att ladda upp högupplösta bilder, ladda upp bilder och snabbt optimera dem automatisk.

Komprimera bilder offline

Om du vill ha mer kontroll över bildkomprimeringsprocessen kan du ladda ner en tredjepartsbildredigeringsprogramvaror, exempelvis GIMP eller Photoshop och komprimera bildfilerna manuellt där istället och därefter ladda upp dem på din webbplats. Genom att använda de här programmen kan du ta fullständig kontroll över bilden, t.ex. uppmanar jag att du minskar bildkvaliteten, till exempel för att minska filstorleken.

Använd rätt storlek på bilder

Att använda rätt storlek på bilder kan också hjälpa till att minska dess filstorlek. Om en bild är större än den behöver vara för det område där den kommer att visas, kommer det att ta längre tid för webbläsaren att behandla och ladda bildfilen. För att undvika problemet, se till att göra en undersökning på vilka storlekar på bilder du behöver på din webbplats och ladda upp dem i rätt storlekar.

Sammanfattning

Du kan enkelt komprimera bilder på din WordPress-webbplats. Genom att använda rätt format, beskära och använda rätt storlek på bilder, använda en bildoptimeringsplugin och/eller redigera bilderna själv kan du förbättra användarupplevelsen för besökarna för din webbplats utan att förlora bildkvalitet.